Hayatın yorgunluğundan uzaklaşıp sakinliği bulmak için ormanlık alanları tercih eden, yeşil ile iç içe olmak isteyen kişilerin ilk adresi bungalov evler oluyor. Doğanın içerisinde, doğal malzemeler kullanılarak yapılan bu şirin evler huzuru yaşamak için muhteşem alanlar haline geldi. Yapım ve bakım süreçleri kolay olduğundan her geçen gün daha fazla bungalov ev ile karşılaşmanız mümkün.
Bungalov evler, bir buçuk katlı ev ya da günü birlik ev olarak tanımlanabilir.
Bungalov evler karşımıza ilk olarak 19. Yüzyılda çıkıyor. İngilizler tarafından Hindistan’da inşa edilmeye başlandığı biliniyor. Gezginler tarafından kolay inşa edilen tek katlı bir ev talep edilmesiyle üretime geçilen bungalov evler, günümüzde gittikçe popülerliğini arttırmıştır.
Bungalov evler ilk yapılmaya başlandığı zamanlarda gecekonduya benzer, zemine oldukça yakın bir şekilde inşa edilerek, geniş sarkıt ve saçaklarla korunurdu. Hindistan’ın çok yüksek sıcaklıklara ulaşan iklimi dolayısıyla buna dayanacak bir yapıda inşa edilirdi. Günümüzde daha da modern bir hal alsa bile bu özelliklerini kaybetmemiştir.
Bungalov Ev Yapımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Bungalov evlerin yapımında genellikle ahşap kullanılır. Fakat ahşap tek seçenek değildir. Farklı malzemeler ile inşa edilen evler de bungalov ev olarak adlandırılabilir. Ancak ahşap ürünler, yapısı gereği fazlaca avantajı bir arada sunduğundan insanlar tarafından bungalov ev inşa edilirken en çok tercih edilen malzemelerdir.
Evin yapımı sırasında kullanılan ahşabın yanı sıra çok sayıda farklı malzemeye ihtiyaç duyulur. Evlerin yapımına başlanmadan önce bu malzemelerin hazır hale getirilmesi oldukça önemlidir. Bungalov evlerin yapımı için gerekli olan malzemeler şu şekildedir;
- Isı ve su yalıtım malzemeleri,
- Ahşap dış cephe için koruyucular,
- İç ve dış cephede kullanılacak dekoratif boya,
- Yapı için gerekli elektrik ve su tesisatları,
- Ahşap zemin ürünleri, ahşap kapılar ve pencereler, şeklinde sıralanabilmektedir.
Malzemelerin yapısı tercihe göre değişkenlik gösterebilir.
Bungalov Evler Nasıl Yapılır?
Bungalov evlerin yapım aşamasına ilk olarak zeminden başlanır. Evin kurulacağı mekanın topraktan olması önemlidir ve bu mekanın belirli bir yükseklikte olması gerekir. Bunun için evin yerleştirileceği alana öncelikle ayaklar sabitlenir. Ayakların altına betondan yapılmış pabuçlar yerleştirilirse ağırlık daha geniş bir alana yayılacağı için toprağa batma gibi sorunlar yaşanmayacaktır.
Ayakların yerleştirilmesinin ardından evin zemini üzerine konmaya başlanır. Evin tasarlanan yaşam alanı ve isteniyorsa veranda kısmı ayakların üzerine oturtulmaktadır. Bu işlem yapıldıktan sonra evin temeli hazır hale gelmiş olacaktır. Ardından çatı aksamının yerleştirileceği direklerin dikilmesi gerekir. Çatı yükseklikleri istenilen yükseklikte hesaplanarak alanın farklı noktalarına ahşap direkler yerleştirilir. Yerleştirilen bu direkler betonarme yapılardaki kolon görevini yüklenecektir.
Direklerin yerleşim işleminin ardından çatının yapımına geçilir. Direkler yerleştirilerek çatı yapısı oluşturulacaktır. Çatı aksamı kusursuz bir şekilde yerleştirildikten sonra üzerine ısıyı ve suyu yalıtması için hazır edilen malzemeler serilir. Bu malzemeler hem ahşap için uygulanan özel karışımlardan hem de üzerine yapıştırılabilen özel ürünlerden oluşmaktadır.
Çatının tamamlandıktan sonra duvarlara geçilir. Evin iç ve dış duvarları ahşap ürünler kullanılarak örülür. Bu süreçte kapı ve pencere olarak kullanılacak alanların boş bırakılması gerekmektedir. Bungalov evler için uygun olan kapı ve pencerelerin ölçüleri alınarak boşluklar rastgele değil bu ölçülere göre ayarlanmalıdır.
Ahşap malzemenin yapımı tamamlandıktan sonra bu malzemenin korunması için gerekli aşamaya geçilmektedir. Yağmur, kar, rüzgâr gibi hava olaylarından ve böceklerden ahşabı korumak adına özel karışımlar kullanılmaktadır. Bu karışımlar ile inşa edilen evler çok daha uzun süre dayanarak son derece kullanışlı bir yapıda olacaktır.